Chyba żaden inny napój tak mocno nie zawojował świata, jak kawa. Jest ona dostępna i chętnie pijana w każdym kraju na świecie, a w niektórych miejscach jej picie jest wręcz częścią miejscowej kultury i dziedzictwa narodowego. Chcemy nieco przybliżyć ci temat kultury picia kawy w różnych miejscach na ziemi i porównać je do tego, jak kawa jest traktowana w Polsce. Mamy nadzieję, ze w ten sposób uda ci się nie tylko poznać nieco inne kultury, ale być może znajdziesz też dla siebie inspiracje, spróbujesz zaparzyć kawę nieco inny sposób i w ten sposób poznasz nowe techniki oraz smaki.
Polska
--altImgStart--{"link":"https://blogs.transparent.com/polish/wp-content/uploads/sites/18/2021/09/coffee-984328_1920.jpg"}--altImgEnd--
Nasze rozważania zacznijmy od naszej ojczyzny, w której prawdziwa kultura picia kawy odbudowała się dopiero niedawno. Problemem były bowiem lata PRLu, w których to dostęp do dobrej jakości ziaren i nowoczesnych technik parzenia był ograniczony. Dlatego też w tych czasach najpopularniejszym stylem picia kawy była tak zwana kawa parzona. Polegało to na niczym innym jak na zalaniu zmielonych wcześniej ziaren kawy wrzątkiem. Taka kawa była najczęściej przygotowywana w szklankach, nierzadko otulonych przez specyficzny koszyczek z uchem i pita, kiedy fusy wciąż znajdowały się w szklance. Wymagało to odpowiedniej techniki, która polegała na poczekaniu cierpliwie aż drobinki kawy opadną na dno szklanki i uważnym piciu końcówki napoju tak, aby nie napić się przy okazji wspomnianych fusów. Dziś kultura picia kawy w Polsce przypomina tę w krachach Europy Zachodniej. Polacy stosują różne techniki parzenia, choć chyba najpopularniejszą jest korzystanie z automatycznych ekspersów ciśnieniowych, a sam napój jest pity na początek dnia lub podczas spotkań.
Włochy
Włochy to kraj, który chyba najmocniej w Europie kojarzy się z piciem kawy. Jest ona tam uznawana za dobro narodowe i traktowana zaskakująco poważnie. Utarło się na przykład, że kawę z mlekiem można pić tylko przed południem. Wypicie cappuccino czy café latte po południu jest na tyle dużą gafą, że kelner może odmówić jej podania. W domach Włosi najczęściej korzystają z kawiarek, takich ja te ze słynnej firmy Bialetti, choć wszystko zależy od osobistych preferencji. Jeśli chodzi zaś o picie kawy w kawiarni, to obowiązkowym elementem wyposażenia każdej z nich musi być profesjonalny ekspres ciśnieniowy pozwalający na zaparzenie intensywnego espresso. Ten minimalistyczny napar jest pijany niemal na jeden łyk i jest idealnym ukoronowaniem smacznego obiadu.
Turcja
--altImgStart--{"link":"https://www.toturkeywego.com/wp-content/uploads/2022/11/9-featured-image.png"}--altImgEnd--
W Turcji tradycja picia kawy urosła niemal do miana ceremonii. Zgodnie z tradycją turecka kawa jest przygotowywana w specjalnych metalowych kubeczkach wyposażonych w długą rączkę i podgrzewanych na gorącym piasku. Taki sposób parzenia sprawia, że kawa jest bardzo intensywna i esencjonalna. Co więcej, Turcy do swojej kawy lubią dodawać odrobinę kardamonu i mnóstwo cukru, przez co ich kawa staje się niemal gęsta i wręcz lepi się do podniebienia.
USA
W Stanach Zjednoczonych popularną praktyką stosowaną przez restauracje jest serwowanie do posiłków darmowej kawy lub przynajmniej zapewnienie nieograniczonych i darmowych dolewek. Sprawiło to, że w Ameryce standardem stało się podawanie taniej i mocno rozwodnionej kawy parzonej w ekspresach przelewowych. Sytuacja ta zmieniła się nieco po powstaniu Starbucksa, która postanowił sprzedawać dobrej jakości kawę w znacznie wyższej cenie. Dzięki temu Amerykanie docenili smak dobrej kawy, a ich kultura picia tego napoju coraz bardziej przypomina tę europejską.
Wietnam
W Wietnamie przeważającym typem kawy jest Robusta, a nie Arabica tak jak w Europie, czy w Amerykach. Ten rodzaj kawy jest tam na tyle lubiany, że to właśnie Wietnam jest największym producentem tej odmiany. Należy wiedzieć, że Robusta charakteryzuje się większą zawartością kofeiny i bardziej intensywnym, kawowym smakiem. Co więcej, Wietnamczycy parzą swoją kawę w specyficzny sposób, bo przy użyciu niewielkiego metalowego kubeczka nakładanego na szklankę. Na jego dnie ubija się kawę, a następnie zalewa wrzątkiem, który to powoli przecieka przez zmielone ziarenka i spada do wnętrz szklanki. Szklanki, wewnątrz której znajduje się najczęściej odrobina skondensowanego mleka, które jednocześnie łagodzi smak mocnej kawy i nieco ją dosładza.
Etiopia
Jaki kraj może wiedzieć więcej o parzeniu dobrej kawy i kulturze jej picia niż kraj, z którego kawa oryginalnie pochodzi. W Etiopii picie kawy to prawdziwa ceremonia, której celem jest przywitanie gości i wyrażenie swojego szacunku i gościnności. Rytuał ten ma pewne obowiązkowe elementy i może potrwać nawet kilka godzin. Sama technika parzenia i podawania też jest specyficzna, ponieważ etiopska kawa jest parzona trzykrotnie i podawana z dodatkiem soli.
Brazylia
--altImgStart--{"link":"https://as1.ftcdn.net/v2/jpg/05/35/89/82/1000_F_535898212_khv1X1GVfDeDYvlLkPDHWPE4VucrpLoz.jpg"}--altImgEnd--
Brazylia to jeden z największych producentów kawy na świecie. Kraj ten rocznie produkuje 35 milionów worków ziaren co odpowiada za aż jedną trzecią światowej produkcji kawy. Nic więc dziwnego, że Brazylijczycy piją kawę często i w dużych ilościach. Najczęściej wybierają tak zwane „cafezinho”, a więc rodzaj espresso z dużą ilością cukru i piją ją w domu, pracy i na spotkaniach towarzyskich.
Podsumowanie
Kawę można pić na dziesiątki, jeśli nie setki sposobów i każdy z nich ma jakieś wady oraz zalety, przez co każdy jest wart przetestowania. Inne metody parzenia kawy i kultura, która to otacza może być inspiracją i okazją do spróbowania czegoś nowego, do czego gorąco zachęcamy.