Jest kilka rzeczy, które bezsprzecznie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Można do nich zaliczyć choinkę, kolację wigilijną, pasterkę, czy obdarowywanie się prezentami, ale dla nas jest jedna rzecz, a dokładniej jej zapach, który sprawia, że od razu czujemy ducha świąt i ogarnia nas sielski, świąteczny nastrój. Rzeczą tą są pyszne, aromatyczne, świąteczne ciasteczka, pełne cynamonu, goździków, kardamonu i innych aromatów, bezpośrednio kojarzących się z przytulną, świąteczną atmosferą.
Chcemy więc podzielić się z tobą naszą miłością do tego świątecznego wypieku i zachęcić cię do przyrządzenia świątecznych ciasteczek w rodzinnym gronie. Dzięki temu nie tylko stworzysz korzenne ciastka, które będą jednocześnie tańsze i smaczniejsze od tych, które można znaleźć w sklepie, ale też proces ich tworzenia będzie dla ciebie i twoich najbliższych rzeczą, którą będziecie długo wspominać i która niemal na pewno stanie się częścią waszego świątecznego rytuału.
Składniki i przybory kuchenne
Nasz przepis rozpoczniemy od listy potrzebnych składników i przyborów kuchennych, które będą potrzebne do przygotowania naszych ciasteczek. Podana poniżej ilość składników jest proporcją bazową, opartą o jedno jajko, i pozwala przygotować ciastka w takiej ilości, która wypełnia jedną standardową blaszkę do pieczenia i może być z łatwością spałaszowana przez jedną dorosłą osobę z dużym apetytem lub dwie, które nie lubią się aż tak obżerać. Jeśli więc chcesz przygotować większą ilość ciastek to zachęcamy do pomnożenia ilości składników razy 2 lub 4.
- 1 jajko
- 1 kubek mąki tortowej (około 160 gramów)
- Pół kostki masła w temperaturze pokojowej (100 gramów)
- Pół kubka drobnego białego cukru (około 100 gramów)
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy korzennej
- Szczypta soli
- Kolorowe pisaki do ciastek
Oprócz wymienionych składników potrzebne będą też poniższe przybory kuchenne
- Miska
- Łopatka do mieszania
- Sitko do mąki
- Wałek
- Foremki do wycinania ciastek
- Blaszka do pieczenia
- Piekarnik
Przygotowanie
Jeśli już udało ci się skompletować wszystkie potrzebne składniki i przybory kuchenne, to możemy przejść do samego przygotowania ciastek.
Zacznij od wrzucenia ogrzanego w temperaturze pokojowej masła do miski i zasyp je cukrem. Następnie przy użyciu mocnej łopatki do mieszania utrzyj cukier i masło na jednolitą masę.
Do tak przygotowanej masy dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, po czym dodaj mąkę przesianą przez drobne sitko, przyprawy korzenne i szczyptę soli, po czym jeszcze raz dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. --altImgStart--{"link":"https://images.pexels.com/photos/28576308/pexels-photo-28576308/free-photo-of-flour-and-egg-prepping-for-homemade-pasta.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=600&lazy=load"}--altImgEnd--
Tak przygotowana masa powinna być stosunkowo sztywna i tylko delikatnie lepić się do rąk. Jeśli czujesz, że ciasto jest zbyt miękkie, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki przesianej przez sitko, ale pamiętaj aby nie przesadzić, bo ciastka będą suche.
Gotowe ciasto owiń w filię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość około 3 mm przy pomocy wałka, a następnie korzystając z foremek wytnij ciastka i rozłóż je na blaszce.
Na koniec nie pozostało ci nic innego jak włożyć ciastka do rozgrzanego do 180°C piekarnika, piec je przez około 12 minut aż staną się złociste, po czym rozłożyć je do wystygnięcia i przyozdobić przy pomocy kolorowych pisaków do ciastek.
Zabawa dla dzieci
--altImgStart--{"link":"https://images.pexels.com/photos/10634585/pexels-photo-10634585.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1"}--altImgEnd--
Jak widzisz, przygotowanie aromatycznych, świątecznych ciastek nie jest niczym trudnym, szczególnie jeśli masz jakiekolwiek doświadczenie w pieczeniu. Dlatego do przygotowania takich ciastek możesz z powodzeniem zaangażować dzieci. Musisz się jednak mieć się na baczności i uważać na kilka rzeczy. Przede wszystkim pamiętaj, że rozgrzany piekarnik może być niebezpieczny. Dlatego po wycięciu ciastek i ułożeniu ich na blaszce do pieczenia podziękuj swoim małym pomocnikom, a do kuchni zaproś ich z powrotem, dopiero kiedy ciastka będą już upieczone i wystudzone. W ten sposób wyeliminujesz ryzyko oparzenia czy innych nieprzyjemnych wypadków. Pamiętaj też, że mąkę jest wyjątkowo łatwo rozsypać, a trudno posprzątać, dlatego jej przesiewaniem zajmij się ty, a dzieciom zostaw mieszanie, wycinanie i oczywiście najlepsze… dekorowanie.
Dekorowanie
--altImgStart--{"link":"https://images.pexels.com/photos/3171354/pexels-photo-3171354.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1"}--altImgEnd--
Dla dzieci najfajniejszą częścią całego procesu pieczenia ciastek jest ich dekorowanie. Może być ono nawet ciekawsze niż ich jedzenie. Dlatego, nawet jeśli boisz się, że podczas przygotowywania ciastek może wydarzyć się coś nieprzewidzianego i wolisz przygotować je samodzielnie, to nie rezygnuj z pomocy dzieci, kiedy przyjdzie pora na dekorowanie. To pozwoli dzieciom wyrazić swoją artystyczną stronę, a co jeszcze ważniejsze, podczas świat będą mogły zobaczyć, że przygotowane przez nie ciastka są częścią pięknego, wigilijnego stołu, są zjadane przez innych domowników czy cieszą oczy wszystkich dookoła jako ozdoby choinkowe. Taka świadomość pozwoli im poczuć, że są częścią całego tego świątecznego zamieszania i sprawi, że wspomnienie wspólnej pracy w kuchni zostanie z nimi na długie lata, a być może nawet na całe życie.
Podsumowanie
Piękny zwyczaj, jakim jest wspólne pieczenie świątecznych ciastek wypełni twój dom pięknym zapachem korzennych przypraw i w mgnieniu oka sprawi, że wszyscy wokół poczują atmosferę świąt, nie wspominając o tym, że twoja rodzina będzie mogła cieszyć się pysznymi ciastkami. Nie to jest jednak w pieczeniu świątecznych ciastek najważniejsze. Najważniejszy jest sam proces ich wspólnego przygotowania. Dzięki niemu zbliżysz się ze swoimi najbliższymi, a owoce waszej wspólnej pracy będą czymś, co nie tylko jest namacalne, ale też jest pyszne, a nie wymaga szczególnie dużego nakładu pracy czy czasu. Polecamy więc gorąco wspólne pieczenie świątecznych ciastek i życzymy wesołych świąt.